Human touch

Krachtig studentenproject onthult blijvende impact van seksueel geweld

Een 19-jarige studente heeft een ontroerende voorstelling van seksueel geweld en de blijvende effecten op het lichaam gemaakt.

Emma Krenzer, die studeert aan de Nebraska Wesleyan University, kreeg een kunstopdracht om een kaart te creëren. Om zichzelf uit te dagen, maakte de tiener een kaart van het menselijk lichaam in relatie tot aanranding.

Ze deelde de resultaten van haar project op Twitter.

Krenzer’s kunst toont een naakt vrouwelijk lichaam bedekt met verschillende gekleurde handafdrukken. De verschillende kleuren geven de aanrakingen van verschillende mensen weer. Geel, bijvoorbeeld, staat voor vrienden, terwijl rood staat voor “iemand tegen wie ik nee zei”.

De tiener vertelde Buzzfeed dat ze het levensgrote kunstwerk schiep door het nemen van een foto van een vriendin, deze af te drukken en er vervolgens over te gaan vingerverven.

“Ik heb dit project grotendeels voor mijzelf gemaakt. Zo kan ik visualiseren wat de blijvende invloed is die het aanraken voor een individu kan hebben,” zei ze tegen de site. “Toen ik deze aanrakingen in kaart bracht, dacht ik erover na wat er waar was voor mezelf, maar ook wat ik waarneem wat voor mensen in het algemeen als de waarheid geldt.”

Krenzer maakte haar project af na mee te hebben gelopen in de Women’s March van Washington en voelde zich gedwongen het te delen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sinds ze haar werk op Twitter heeft gedeeld, is het bericht meer dan 126.000 keer geretweet. Veel Twitteraars hebben aangegeven diep ontroerd te zijn door het kunstwerk.

“Sommige mensen vertelden me dat ze in tranen uitbarstten na het zien van het kunstwerk,” vertelt de tiener aan Buzzfeed.

Krenzer’s kunst heeft zoveel mensen geraakt, omdat het niet alleen het licht werpt op de blijvende gevolgen van seksueel geweld, maar juist ook het belang van de instemming benadrukt.

Seksueel geweld komt vaker voor dan de meeste mensen denken. Volgens Rutgers heeft 40% van de vrouwen en 13% van de mannen van 15-70 jaar in Nederland te maken gehad met fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag. Bij jongeren van 12-25 jaar geldt dit voor 17% van de meisjes en 5% van de jongens. Een groot deel van de plegers zijn vrienden of familie.

Daarnaast is aanranding uitgegroeid tot een steeds belangrijker onderwerp van discussie sinds er tijdens de presidentsverkiezingen in Amerika een audio-opname uit 2005 opdook waarin (inmiddels president) Donald Trump zich negatief uitlaat over vrouwen. In de opname spreekt Trump over het seksueel lastigvallen van vrouwen en zei “grijp ze in hun poesje.”

Nooit eerder is een discussie over aanranding en toestemming meer nodig geweest dan nu.

Krenzer’s kunstwerk is een krachtig middel om het gesprek gaande te houden zijn.

Theo Visscher – Vrij vertaald uit de Huffington Post.

This entry was posted in Nieuws and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , .